Életünk minden szakaszában előfordulnak kihívások, miért lenne ez alól pont a változókor a kivétel. A menopauza időszakában a nők gyakran találkoznak az agyköd jelenségével, mely nem csak frusztráló lehet, hanem akár aggasztó méreteket is ölthet. Én konkrétan azt hittem vége a világnak és tuti valami halálos betegségben szenvedek. Az agyköd volt az egyik fő ok, amiért otthagytam középvezetői állásomat, mivel érzetem, hogy nem tudom már felelősségteljesen ellátni azt.

Mi okozza?

A változókori memóriazavar vagy agyköd több tényezőből eredhet, de leginkább a hormonális változásokhoz, különösen az ösztrogénszint csökkenéséhez kapcsolódik. Az ösztrogén fontos szerepet játszik az agy működésében és az idegsejtek védelmében. Amikor a hormon szintje lecsökken a változókorban, az agysejtek kommunikációjában zavar keletkezhet, ami memóriazavarokhoz vezethet.

Mik a tünetei?

  • Nehézséget tapasztalhatunk az információk megjegyzésében és a visszaemlékezésben,
  • Koncentrációs nehézségek,
  • Gyakori feledékenység a mindennapi tevékenységek során.

 

Lehetséges megoldások:

Szerencsére vannak olyan megoldások és módszerek melyek segítenek enyhíteni a tüneteket és támogatják az agy egészségét.

Ezek:

  • Egészséges életmód: Az egészséges életmód fenntartása kulcsfontosságú az agy és az idegrendszer egészségének támogatásában. A kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás és a megfelelő alvás mind hozzájárulhatnak a memóriazavar enyhítéséhez.
  • Mentális és kognitív tevékenységek: Az agy edzése és a mentális tevékenységekkel való foglalkozás segíthet a memória és a kognitív funkciók javításában. Játsszunk memóriajátékokat, fejtsünk keresztrejtvényeket, tanuljunk új dolgokat vagy vegyünk részt szellemi kihívásokat jelentő tevékenységekben.
  • Stresszkezelés: A stressz negatívan befolyásolhatja az agy működését és a memóriát. Keresünk olyan stresszkezelési módszereket, mint a meditáció, jóga vagy mélylégzés gyakorlatok, hogy csökkentsük a stressz szintünket.
  • Hormonpótló terápia (HPT): Néhány nő esetében a hormonpótló terápia hatékony lehet a memóriazavarok enyhítésében, különösen akkor, ha azok a hormonális változásokkal vannak összefüggésben.

 

Ha a memóriazavarunk súlyos és jelentős mértékben befolyásolja mindennapi életünket, fontos, hogy konzultáljunk szakemberrel (pl.: neurológussal, pszichológussal). Ők segíthetnek a helyes diagnózis felállításában és az optimális kezelési terv kialakításában.