Alkohol és Menopauza?

Nyakunkon a karácsonyi partik időszaka, nem is beszélve a szilveszteri évbúcsúztató koccintásokról.

Mire figyeljük a változókori alkoholfogyasztással kapcsolatban?

Vesszőparipám, hogy az a legfontosabb, hogy figyeljük a testünk jelzéseit.

Tény, hogy már egy pohár bor, pezsgő vagy koktél is kiválthatja vagy ronthatja a menopauza tüneteit.

 

Hőhullámok, Éjszakai izzadás

 

A nők egyik legnagyobb panasza a menopauza idején az úgynevezett vazomotoros tünetek, vagy ahogy hétköznapi nevén nevezzük a hőhullámok és az éjszakai izzadás.

A nők 80% -ának vannak hőhullámai és izzadásos tünetei és 30%-uknál ezek a tünetek súlyos mértékben jelentkeznek.

Az alkoholfogyasztás megzavarhatja a szervezet hőszabályzását és ez beindíthatja vagy súlyosbíthatja a tüneteket,

 

Alvás

 

A menopauzában sokan találkozunk alvásproblémákkal. Azt gondolhatnánk, hogy egy pohár bor segíthet ellazulni és könnyebben álomba szenderedünk. Az igazság azonban az, hogy az alkoholfogyasztás ronthatja az alvás minőségét.

 

Száraz bőr

 

Az alkohol dehidratálja a szervezetet és a menopauza során gyakran jelentkező száraz bőr- és nyálkahártya problémákat tovább súlyosbíthatja. Érdemes több vizet fogyasztani az alkohol mellé.

 

Csontsűrűség és Szívproblémák

 

A menopauza időszakában a csontsűrűség csökken, a szív- és érrendszeri problémák kockázata pedig nő. A túlzott alkoholfogyasztás további terhet róhat a szív- és érrendszerre, ezért fontos az egészséges határokon belül tartani a fogyasztást.

 

Mennyi az annyi?

 

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján a menopauzában lévő nők korlátozzák csupán napi egy italra az alkoholfogyasztást.

 

Az alkohol és a menopauza kapcsolata összetett és ahányan vagyunk, annyiféleképpen reagálunk. A kulcs az önmegfigyelés és az egyensúly megtalálása, mely segít a menopauza során jelentkező tünetek mérséklésében és azáltalános jóllét fenntartásában.