A változókori hormonterápia egy olyan kezelési lehetőség, amely segíthet enyhíteni a menopauza tüneteit és javítja az életminőséget. Kutatások szerint a változókorban lévő nők 10-20%- ának lenne szüksége hormonterápiára, azonban kevesen élnek vele. 

Mi az a változókori hormonterápia?

A változókori hormonpótló terápia (HPT) olyan kezelési lehetőség, amely az ösztrogén és/vagy a progeszteron hormonok pótlását vagy szabályozását jelenti a menopauza idején vagy a perimenopauza során. Az ösztrogén és progeszteron a petefészekben termelődő női nemi hormonok, és a menopauza idején a szervezet természetesen csökkenti a termelésüket és ez az, ami a tüneteket okozza.

Célja, hogy enyhítse a menopauzához kapcsolódó tüneteket, mint például hőhullámok, alvászavarok, hüvelyszárazság és csökkent libidó. Ezenkívül a hormonterápia hozzájárulhat a csontok egészségének fenntartásához és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.

Hogyan működik?

A változókori hormonterápia lehetőséget ad az ösztrogén és/vagy progeszteron hormonok pótlására vagy szabályozására. Az orvos az egyéni igényeket és egészségi állapotot figyelembe véve határozza meg, mely hormonokat és milyen formában kell alkalmazni.

A hormonterápia számos formában elérhető, mint például:

  • Tabletták: Ez a leggyakoribb forma, könnyen adagolható és alkalmazható.
  • Tapaszok: A bőrre ragasztott tapaszokon keresztül juttatják a hormonokat a szervezetbe.
  • Krémek és gélek: A bőrre kenve felszívódnak, és közvetlenül a véráramba jutnak.
  • Injekciók: A hormonok az orvos által beadott injekciók formájában is adhatók.

A hormonterápia nem mindenkinek megfelelő, ám amint a  Semmelweis Egyetem docense is felhívta rá a figyelmet, a nők alig 1 % jut hozzá a megfelelő kezeléshez.