Az alvás az egészséges élet alapja.  A menopauza időszakában sok nő tapasztalhat alvászavarokat. A hormonális változások és az élet kihívásai egyaránt hozzájárulhatnak az éjszakai álmatlansághoz és a nyugtalan alváshoz.

Mik lehetnek a változókori alvászavar okai?

 

  • Hormonális változások: A menopauza időszakában az ösztrogén és progeszteron hormonok szintje csökken, ami hatással lehet az alvásra. Az ösztrogénnek nyugtató hatása lehet, így csökkenése álmatlanságot és nyugtalan alvást okozhat.

 

  • Hőhullámok: A hőhullámok, amelyek gyakoriak a menopauzában, éjszaka is jelentkezhetnek, és megzavarhatják az alvást. Az éjszakai izzadás és a test hőmérsékletének ingadozása alvászavarokat okozhat. Érdekesség, hogy a legújabb kutatások szerint nem is a hőhullámok okozzák az alvászavart, hanem az élszakai ébredések vezethetnek a hőhullámokhoz.

 

  • Hangulatváltozások: A változókorban a hormonális változások hangulatváltozásokhoz és szorongáshoz vezethetnek, amelyek ugyancsak nem segítik a nyugodt alvást.

 

  • Életmódbeli tényezők: Az életmóddal összefüggő tényezők, mint például a stressz, az egészségtelen étrend, az inaktív életmód és a koffein vagy alkohol fogyasztása is hozzájárulhatnak az alvászavarokhoz.

 

Mit tehetünk?

 

  • Életmódbeli változtatások: Az egészséges életmód kulcsfontosságú az alvásminőség javításában. Iktassuk be mindennapjainkba a rendszeres testmozgást, kerüljük a koffein és alkohol fogyasztását az esti órákban, étrendünk legyen gazdag gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben.

 

  • Stresszkezelési módszerek: A stressz és szorongás negatívan befolyásolhatják az alvást. Keresünk olyan stresszkezelési módszereket, mint például a meditáció, jóga vagy mélylégzés gyakorlatok, melyek segítenek megnyugodni és elengedni a feszültséget.

 

  • Alváshigénia: Használjunk könnyű és légáteresztő ágyneműt, és állítsuk be a szobahőmérsékletet kellemesre. Hűvösebb átszellőztetett szobában pihentetőbb az alvás.

 

  • Alvásrituálék kialakítása: Alakítsunk ki alvásrituálét a nyugodtabb alvás érdekében. Ilyenek lehetnek egy nyugtató fürdő, egy jó könyv olvasása lefekvés előtt, vagy hogy minden este azonos időpontba bújunk ágyba.

 

Neked van valami bevált tipped? Oszd meg velünk e-mailben vagy a közösségi média csatornáink valamelyikén. Segítsük egymást, változzunk együtt!