A menopauza egy olyan időszak a nők életében, amikor a petefészkek aktivitása lecsökken, és a menstruációs ciklus megszűnik. Ez a változás számos tünettel járhat, köztük a húgyúti problémákkal, mint például az inkontinencia. A Kegel-gyakorlatok hatékony lehetnek a menopauza alatt jelentkező húgyúti tünetek kezelésében és enyhítésében.

 

Mi az a Kegel-gyakorlat?

 

A Kegel-gyakorlatok olyan gyakorlatok, melyek a medencefenék izmainak erősítésére szolgálnak. Ezek az izmok fontos szerepet játszanak a húgyhólyag és a méh támogatásában, valamint a vizelet- és székletürítés szabályozásában. A gyakorlatok segíthetnek megerősíteni ezeket az izmokat és javítani az inkontinencia problémáit.

 

Kegel-gyakorlatok és a menopauza:

 

Izomvesztés: A menopauza időszakában bekövetkező hormonváltozások az izmok csökkenéséhez vezethetnek, ideértve a medencefenék izmait is. Ez növelheti az inkontinencia kockázatát. A Kegel-gyakorlatok rendszeres végzése segíthet megerősíteni ezeket az izmokat és csökkenteni az inkontinencia kockázatát.

 

Vizeletürítési problémák: A menopauza idején sok nő tapasztalhat vizeletürítési problémákat, például gyakori vizelési inger, vizeletcsepegés vagy vizeletvisszatartási nehézségeket. A Kegel-gyakorlatok segíthetnek javítani a medencefenék izmainak koordinációját és ellenálló képességét, ezáltal csökkentve ezeket a tüneteket.

 

Hormonális változások: A menopauza során bekövetkező hormonális változások befolyásolhatják a medencefenék izmait is. A Kegel-gyakorlatok segíthetnek kompenzálni ezeket a változásokat, megerősítve és rugalmassá téve ezeket az izmokat.

 

Hogyan végezhető el a Kegel-gyakorlat?

 

A Kegel-gyakorlatok egyszerűen végezhetők, és nincs szükség speciális felszerelésekre. Ám ha szertnénk professzionális szinten űzni a gyakorlatokat számos segédeszköz áll rendelkezésre az applikációtól a hüvelybe helyezhető eszközökig.

A következőkben bemutatok egy egyszerű és bárhol végezhető gyakorlatot:

 

  1. Érezz rá a medencefenék izmaira: Gondolj arra, mintha megpróbálnád visszatartani a vizeleteted vagy megállítani a bélgázokat
  2. Most feszítsd meg ezeket az izmokat és tartsd őket feszítve 5 másodpercig.
  3. Lazítsd el a feszített izmokat és pihenj 5 másodpercig!
  4. Ismételd meg ezt a folyamatot legalább tízszer.

 

A Kegel-gyakorlatok rendszeres végzése segíthet megerősíteni a medencefenék izmait és csökkenteni az inkontinencia tüneteit a menopauza alatt.

 

Jó gyakorlást!