A szóval, hogy menopauza, akkor találkoztam először, mikor legkisebb gyermekem születését követően kontrollra mentem és a rendelő ajtján nagybetűkkel ott állt: Menopauza Ambulancia. Nem igazán foglalkoztatott a dolog, gondoltam ez engem még jó sokáig nem fog érinteni. Harmincöt éves voltam akkor.

A perimenopauzáról viszont akkor hallottam először, mikor beiratkoztam egy „menopause wellbeing practioner” képzésre, 12 évvel később.

Mi is az a perimenopauza?

A perimenopauza a menopauzát megelőző időszak és általában 40 és 50 év közötti nőknél jelentkezik. Ez az átmeneti fázis a reproduktív évek lezárulása előtt áll, amikor a petefészkek működése csökkeni kezd.   A perimenopauza időtartama egyénenként változó lehet, de általában 2-8 évig tart, mely során a menstruációs ciklus rendszertelenebbé válik, és már előfordulhatnak változókori tünetek is.

Hormonális változások és tünetek

A perimenopauza során a petefészkek egyre kevésbé termelik az ösztrogén és a progeszteron hormonokat, és ez az ovuláció és a menstruáció rendszertelenné válásához vezet. Az ösztrogén szint csökkenése olyan tüneteket okozhat, mint a hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulatingadozások, alvásproblémák, feledékenység és hüvelyszárazság.

A reproduktív képesség csökkenése és a fogamzásgátlás

A perimenopauza alatt a nők termékenysége is csökken, és előfordulhat, hogy nehezebben érik el a terhességet. Azonban még mindig lehetséges teherbe esni, így ha nem kívánnak várandóságot, akkor továbbra is fontos a megfelelő fogamzásgátlás alkalmazása.

Az egészség és életmód szerepe

A perimenopauza idején az egészség és az életmód szerepe kiemelkedő fontosságú. A kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás és a stressz kezelése segíthet enyhíteni a tüneteket és javítani az általános közérzetet. Fontos az orvosi ellenőrzések és szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése is, hogy felismerjük és kezeljük az esetleges egészségügyi kockázatokat.

Az életszemlélet átalakulása

A perimenopauza során a nők életszemlélete is átalakulhat. Az elkerülhetetlen változások és a kor előrehaladtával a nők gyakran az életnek új aspektusait kezdik értékelni. A célkitűzések megváltozhatnak, és lehetőség nyílik a korábban elhanyagolt szenvedélyek és álmok felfedezésére.

A támogató közeg fontossága

A perimenopauza egy olyan időszak, amikor a nőknek érzelmi támogatásra lehet szükségük. Fontos, hogy meg tudják beszélni érzéseiket családjukkal, barátaikkal vagy akár szakemberrel. A megértő és támogató közeg segíthet enyhíteni az esetleges szorongást és kétségeket, és segíthet abban, hogy pozitívabban tekintsenek az elkövetkező változásokra.

A perimenopauza az élet természetes szakasza, amely a nők életében megjelenő változásokkal jár. Bár ez az időszak tünetekkel és kihívásokkal járhat, nem szabad elfelejtenünk, hogy az élet minden fázisa értékes és egyedi. A megfelelő támogatás és életmódbeli változtatások segíthetnek enyhíteni a tüneteket és felfedezni az élet következő nagy kalandját. A perimenopauza lehetőség arra, hogy mélyebben megismerjük magunkat és értékeljük az életünkben rejlő lehetőségeket. És sose feledd: Nem vagy egyedül!