A változókor egyik nagy kihívása lehet, amikor a gyermekeink elhagyják a szülői házat.  Az ezt a jelenséget kísérő érzelmi állapotot nevezzük üres fészek szindrómának.

 

Keserédes lelki állapot

 

Érezhetünk szomorúságot, szorongást, céltalanságot, ugyanakkor meglepve tapasztalhatjuk azt az érzést, hogy hirtelen több időnk jut magunkra.

Tehát az üres fészek szindróma nem jelent feltétlenül negatív érzést: a megkönnyebbülés és az új életfejezet miatti izgalom is része lehet az üres fészek élményének.

 

Melyik korosztályhoz kapcsolódik az üres fészek szindróma?

 

Mivel a gyermekvállalás időszaka mára kitolódott, illetve egyéb életesemények (pl. második házasság) is befolyásolhatják mikor hagyják el a gyermekek végleg a családi házat, ezért elég nagy az életkori szórás. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy 40 és 60 év közé tehető az üresfészek szindróma kezdete.

 

Meddig tart ez az érzés?

 

Teszik fel sokan a kérdést. A legtöbb szülő körülbelül két hónapon belül alkalmazkodik az új szerepéhez, mint üres fészekrakó. Néhány szülőnél a tünetek hosszabb ideig, akár évekig is fennállhatnak, pláne, ha más kihívásokkal is szembesülnek (pl. pénzügyi vagy egészségügyi problémák).

A kutatások azonban azt mutatják, hogy az üres fészek szindróma akár mentális egészségügyi problémákhoz is vezethet, például depresszióhoz és szorongáshoz, ezért szükség lehet lelki vagy akár orvosi támogatásra is.

 

Milyen érzések tekinthetők normálisnak ebben az életszakaszban?

 

  1. Gyász.

A szülők mély szomorúságot érezhetnek, mintha elvesztettek volna valakit.  Akár a gyász öt szakaszát is átélhetik.

 

  1. Üresség

Úgy érezheti, hogy csak sodródik napról napra, mint egy kormány nélküli hajó. Az élete hirtelen üresnek és céltalannak tűnhet.

 

  1. Félelem és aggodalom.

Érezhet félelmet és bizonytalanságot ebben az életszakaszban. Gyermekünk iránt érzett aggodalom csak erősödhet azzal, hogy már nem áll velünk napi kapcsolatban.

 

Hogyan lehet megbirkózni az üres fészek szindrómával?

 

Szerencsére számos megküzdési módszer létezik, amelyek segíthetnek az üres fészek szindróma tüneteinek kezelésében. Erről egy következő bejegyzésben írok majd részletesebben.