Nem emlékszem, hogy valaha súlyproblémáim lettek volna. Amikor nehezebben ment a nadrág begombolása, azt gondoltam, ok. felszedtem pár kilót, majd jobban odafigyelek és lemegy. Azt…gondoltam…

Jobban odafigyeltem és jött hozzá még néhány…

Miért történik ez?

A változókor, a menopauza időszaka számos fizikai és hormonális változás jár együtt, amelyek befolyásolhatják a testalkatot és az anyagcserét. Sok nő tapasztalhat súlygyarapodást a változókorban, de fontos megérteni az okokat és felfedezni a lehetséges megoldásokat annak kezelésére.

Hormonális változások

A változókor idején a petefészkek termelése csökken, és ez az ösztrogén és progeszteron hormonok szintjének csökkenéséhez vezet. Az ösztrogén hiánya hozzájárulhat a testzsír eloszlásának változásához, az anyagcsere lassulásához és az étvágynövekedéshez. Emellett a hormonális változások befolyásolhatják a stresszhormon kortizol szintjét is, ami az édességvágy és a zsír lerakódását elősegítheti.

 

Az anyagcsere lassulása

Az életkor előrehaladtával és a hormonális változásokkal együtt az anyagcsere általában lelassul. Ez azt jelenti, hogy a test kevesebb kalóriát éget el, és könnyebben hízhatunk el, ha nem változtatunk az étrendünkön és életmódunkon.

 

Életmódváltás és stressz

A változókor sok nő számára jelentős változásokkal jár az életében. Az üres fészek szindróma, a szülők elvesztése vagy a munkahelyi kihívások miatt fellépő stressz mind hozzájárulhat az érzelmi evéshez és az étvágynövekedéshez. Az életmódváltások és az esetleges feszültségek hatással lehetnek az étkezési szokásokra, ami súlygyarapodáshoz vezethet.

Mit tehetünk?

 

  • Egészséges étkezési szokások kialakítása 

Fontos, hogy az egészséges étrend és az egyensúlyozott táplálkozás a változókorban is megmaradjon. Törekedjünk a friss gyümölcsök, zöldségek, sovány fehérjék és egészséges zsírok fogyasztására. Csökkentsük a feldolgozott élelmiszerek és a cukros, magas zsírtartalmú ételek bevitelét.

  • Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás segíthet az anyagcsere fenntartásában és a testsúly kontrollálásában. Válasszunk olyan mozgásformákat, amiket szeretünk, és könnyen beilleszthetők az életünkbe, például séta, úszás, kerékpározás vagy jóga.

  • Stresszkezelés

A stresszkezelés kulcsfontosságú a változókorban, mivel a stressz hormonok hatással lehetnek az étvágyra és a súlygyarapodásra. Keresünk olyan relaxációs technikákat, mint a meditáció, légzőgyakorlatok vagy masszázs, amelyek segíthetnek a stressz enyhítésében.

  • Hormonpótló terápia (HPT)

Ha a tünetek súlyosak és jelentős mértékű súlygyarapodást tapasztalsz a változókorban, érdemes beszélni az orvosoddal a hormonpótló terápia lehetőségéről. Ez a kezelés segíthet enyhíteni a hormonális tüneteket és a testtömeg növekedését.

  • Megfelelő alvás

Az elégtelen alvás negatívan befolyásolhatja az anyagcserét és az étvágyat. Próbáljunk fenntartani egy rendszeres alvási rutint és kialakítani egy pihentető környezetet alváshoz.

Ha olvastad az ekönyvemet tudod, hogy nekem is az alakom és a testsúlyom csökkentése a legnagyobb kihívás. Ha még nem olvastad, ingyenesen letöltheted honlapomról.