Egyes kutatások szerint 35 éves korunkra 95% -ban tudatalatti programok irányítják az életünket. Születésünk pillanatától szívjuk magunkba a környezetünkből származó ingereket, tesszük magunkévá kezdetben családtagjaink, később más emberek nézőpontjait önmagunkról és a minket körülvevő világról.

Naponta körülbelül 60-70 ezer gondolat cikázik át a fejünkön. Ezeknek a gondolatoknak 90%-a pontosan ugyanaz, mint tegnap volt. Amikor változtatni akarunk, akkor ezeket a tudatalatti gondolatokat kellene felülírnunk. A változáshoz felül kell emelkedni mindenen, amik a régi énünkhöz kötnek. E mondom, hogy könnyű, ám nem lehetetlen. Ebben lehetnek segítségünkre a megerősítő mondatok.

Ezek az egyszerű kijelentések nemcsak a hangulatunkat emelik, hanem mentális állapotunkra is hatással vannak.

 

Lássuk hogyan:

 

  • Önbizalom növelése

Például ha rendszeresen mondjuk magunknak, hogy képesek vagyunk valamire, hozzásegítjük magunkat, hogy máshogy tekintsük az adott dologra. Hiába súgja a belénk táplát program, hogy „á, én ezt nem tudom, erre nem vagyok képes…stb”, a megerősítő mondattal benyomod a stop gombot, leállítod a programot.  Bátorságot nyersz, hogy megtedd azt, amire korábban gondolni sem mertél.

 

  • Csökkentik a stresszt.

Változókorban az egyik legnagyobb ellenségünk a stressz. A pozitív megerősítő mondatok csökkentik a stresszt és a szorongást. Amikor ugyanis feszültek vagyunk, gyakran járnak negatív gondolatok a fejünkben. Ezzel szemben a pozitív megerősítő mondatok segítenek átterelni figyelmünket a problémák megoldására és a pozitív lehetőségekre.

 

  • Növelik a motivációt

A pozitív megerősítő mondatok segítenek fenntartani a motivációt és kitartást a céljaink eléréséhez. Amikor meggyőzzük magunkat arról, hogy képesek vagyunk valamire, könnyebben ki tudunk tartani a nehézségek közepette is.

 

  • Támogatják a mentális egészséget

Talán észre sem vesszük mennyiszer bántalmazzuk magunkat egy-egy nap. Akár a testünre, akár a cselekedetinkre teszünk megjegyzéseket pl. borzalmasak ezek a karikák a szeme alatt vagy már megint elrontottam, csak én lehetek ilyen béna…, ezek mind-mind önbántalmazó mondatok. Ha ezek helyett folyamatosan sugalmazzuk magunknak, hogy értékesek vagyunk és képesek vagyunk megtenni dolgokat, ezáltal leállítjuk önmagunk bántalmazását és elkezdjük szeretni azt az embert, akik valójában vagyunk.

 

Hogyan kezdj hozzá?

 

Látogass el hétfőnként a Facebook vagy Instagram oldalamra, ahol hétről-hétre hozok egy-egy megerősítő mondatot. A mondatot mondd el magadban vagy akár hangosan is minél többször. Ismételgesd mint egy mantrát elalvás előtt és reggel mikor felébredsz. Írd ki akár cetlikre és helyezd el minél több helyre a lakásba, hogy emlékeztessenek téged milyen nagyszerű vagy!

 

Mert tényleg az vagy!